Народният представител Владислав Николов, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, и общинските съветници от  ГЕРБ  Мартин Митев, Даниела Гонкова и Ралица Добрева присъстваха на официалното откриване на новия храм „Св.Св. Кирил и Методий” в село Опанец. Водосвет отслужи  митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници. Лентата на новата църква прерязаха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и кметът на Опанец Тихомир Георгиев.

Храмът приема името на старата разрушена църква в Опанец. Дългоочакваното събитие събра цялото село пред църквата. „Новопостроеният храм е почти идентичен със старата църква, която преди повече от 40 години е била срината от свалчище”, каза кметът на Опанец Тихомир Георгиев. По думите му построяването на храма е струвало близо 100 000 лв . Неговите стени се градят повече от 20 години. Само и единствено благодарение на ръководството на община Плевен в лицето на проф. д-р Димитър Стойков и партия ГЕРБ село Опанец има своя църква.

„Радостен съм, че днес най-после след няколко първи копки,  Опанец има своя напълно завършен християнски храм, каза кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.” Вярата в Господ е съхранила българската нация в най-тежките моменти. Когато на човек му е тежко, или когато иска да благодари за полученото щастие, влиза в храма и търси подкрепата на Бог, допълни още той. „Вече  предадохме на църквата параклиса в кв.“Дружба“ в Плевен. Почти готови са  храмовете в Къртожабене, Бохот и Къшин. Започваме параклис и в Ясен”, каза още плевенският градоначалник. Поф. Стойков подари на църквата в Опанец икона на Света Богородица – покровителка на българското семейство.

От днес всеки ден сутрин в 8.00 и вечер в 17.00 ч. село Опанец ще бъде огласяно от песента на старата 86-годишна камбана. Тя била дарена от Руската църква, изработена е от месинг и тежи 300 кг.

В миналото на 11 май винаги е правен курбан. Традиция , която е била прекъсната и по-късно възстановена от настоящия кмет на село Опанец Тихомир Георгиев.