Тържественият ритуал по повод 142 години от освобождението на България започна с издигането на българския национален флаг, след което бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството.
Събитието бе уважено от народните представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева, от областния управител и областен координатор на ГЕРБ – Плевен Мирослав Петров, от общинското ръководство на партията, общински съветници от групата на ГЕРБ, представители на институции и много граждани.
Слово по повод Освобождението на България произнесе областният управител Мирослав Петров. В него той подчерта, че историята предава хронологията на събитията, литературата – пресъздава разтърсващите емоции, но народът е онзи, който подхранва с всяко следващо поколение почитта и безкрайната си признателност за извоюваната Свобода.
„Всички ние имаме привилегията да приемаме Свободата като неизменна част от нашия живот, но никога не бива да забравяме с каква цена нашите предци са ни дарили тази привилегия. Триумфът на националното ни освобождение идва с надгробния напев на почернените български жени, с могъщия призив „Свобода или смърт”, със сърцатия, младежки порив срещу несправедливостта и безчинствата, със съзнателния отказ от лично щастие, любов и семеен уют в името на нещо неизмеримо по-голямо, по-могъщо, по-ценно – Свободата на отечеството, свободата на рода български, Свободата на България!”, каза в тържественото си слово Мирослав Петров.
В знак на признателност венци и цветя пред вечния огън бяха поднесени от името на народните представители от ГЕРБ, от областния управител, представители на местната власт, обществени организации и институции, учебни заведения, културни институти и граждани.
С едноминутно мълчание и сведени глави присъстващите изразиха своята признателност пред паметта на героите.