Проф. Димитър Стойков, кмет на Плевен, запозна подробно участниците в срещата с проектите на Община Плевен с европейско финансиране, на стойност над 100 милиона лева. Представители на „Конфиндустрия България“ – Сдружение на италианското предприемачество в България се срещнаха с кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и неговия екип. Гостите бяха водени от Пиетро Луиджи Гиа – председател на сдружението, и неговия директор – Роберто Маскали. В разговорите участваха Франко Морино – териториален представител на Конфиндустрия за Северозападна България, както и бизнесмени от  предприятия с италианско участие.

Конфиндустрия България работи от над 12 години в страната и към днешна дата представлява над 250 фирми с италиански капитал, регистрирани и развиващи дейност у нас. Преките италиански инвестиции на  наша територия възлизат на 2 милиарда евро, имат оборот от 1.8 милиарда евро и осигуряват около 25 000 работни места. В Плевенска област предприятията с италианско участие са 20.

Цел на срещата беше установяването на контакти за постигане на успешен и траен диалог с местната администрация за подобряване икономическата среда и условията за работа на фирмите. От „Конфиндустрия България“ регистрират съживяване на италианския бизнес след годините на криза и индикации за подем в развитието му, стана ясно по време на срещата. В резултат е отчетен и нарастващ инвеститорски интерес към България, а Плевен е сред акцентите в намеренията. В този контекст представителите на италианското предприемачество проявиха интерес към съвременните тенденции, приоритети и перспективи на района и възможностите за бъдещо активно сътрудничество.

Проф. Димитър Стойков запозна подробно участниците в срещата с проектите на Община Плевен с европейско финансиране, възлизащи в момента на над 100 милиона лева, с проектната готовност за Програмния период 2014-2020 год., разчетена за близо половин милиард лева, както и с частните инвестиции, които се реализират в Плевен. Кметът даде редица примери за създаване на максимално добри условия от страна на Община Плевен за създаването и успешната дейност на предприятия с чуждестранни инвестиции.

Италианските фирми могат да бъдат изключително полезни със сериозния си опит и авторитет на най-широко международно ниво, а „Конфиндустрия България“ се ангажира да бъде добрия посредник за сътрудничество, посочи Пиетро Луиджи Гиа. Ще насочим вниманието им към участие в процедури за избор на изпълнители по европейски проекти на Община Плевен, както и ще представим възможностите за създаване на нови предприятия с италиански капитал, допълни той.

През месец юни т. г. „Конфиндустрия България“ организира голямо изложение на италианската Строителна камара, на което ще бъдат поканени предприемачи от Плевен, ангажира се председателят на сдружението. В знак на признание за усилията за успешно развитие на бизнесотношенията между Италия и България проф. Димитър Стойков връчи на Пиетро Луиджи Гиа почетен плакет на Община Плевен.