Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на евролистата Томислав Дончев  и народните представители от ГЕРБ Цецка Цачева и Владислав Николов присъстваха на водосвет на първите четири тролея, купени по европейски проект. В града трябва да пристигнат общо 40 тролея на обща стойност 38 мил. лева.

Водосветът се състоя на пл.”Свобода” и бе отслужен от плевенски свещеници в присъствието на десетки жители на града.

„Това е новият Плевен.”, каза кметът на Община Плевен от ГЕРБ проф. д-р Димитър Стойков и продължи „Плевен има основно ремонтирана една от най-красивите картинни галерии. Плевен има най-големия РИМ, ремонтиран и още ремонти предстоят. Плевен има 6 нови детски площадки. Плевен има стадион, закрит плувен  басейн. Плевен има  ремонтирана Панорама, мост на победата, парк Кайлъка, крепостта „Сторгозия”. От 75-та година не е ремонтиран площада, започнахме и него. От 85-та година няма нови тролей. Първите 4 са тука, чакат ни още 36. Плевен ще има 4 нови тролейбусни линии в  ж.к. Кайлъка, 9-ти квартал и към Практикер. Ще има 9 км и 400 м нови велоалеи. Плевен има нов МОЛ, който от 2008-ма стоеше затворен. Плевен ще има инвестиции. Първата вече е почти реализирана  в  Ясен – 116 работни места. В МОЛ-а  бяха разкрити 200 работни места. Само преди  седмица направихме първа  копка и на новия завод 600 работни места. Такава инвестиция  не е правена от периода на прехода за 14 млн евро. Плевен ще има и нов пивоварен завод. Плевен ще  има и още една нова детска  градина, дарена ни от правителството на  Бойко Борисов, каза още плевенският градоначалник. ”Плевен  ще се развива, ще върви напред. Плевен ще бъде градът на младите и перспективни хора”, обобщи кметът Стойков.

Към хората се обърна и водачът на листата на ГЕРБ за европейски парламент Томислав Дончев: „Често ме питат за какво се боря, какви са целите ми и понякога в потока на думи ц;елта остава неразбрана. Днес предвас ми е изключително лесно да обясня за какво се борим.Борим се да има реални резултати като тези, затова съм се борил винаги и затова ще се боря. Честит празник.”, каза Томислав Дончев.

Реализирането на този мащабен проект коментира и Бойко Борисов: „Гледам тези тролеи-прекрасни. Виждате с климатици, дизелови двигатели, с  приспособления за хората в неравностойно положение и си спомням нашите опоненти преди 23-24 години в Шумен  имаше един  завод , не знам  дали си спомняте Шкода –Мадара. В Шкода Мадара сигурно камъните надали са останали от разбойническата приватизация на тези партии, а виждате чехите какви тролеи са си направили, същата марка. Имаше завод Чавдар в Ботевград, имаше Шкода Мадара в Шумен, които можеха да направят тези тролеи. Тези партии унищожиха всичко”, каза Бойко Борисов. Той акцентира върху работата и постиженията на правителството на ГЕРБ по отношение на еврофондовете и еврофинансирането. „По време на нашето управление за 4 години са влезли  над  15 милиарди лева. За  Плевен тези 40 тролеи  на практика са подарък от ЕС. Вие, като община, не кофинансирате нищо от тях. Плевенчани ще се возят на такива тролеи  благодарение на това, че държавата е член на ЕС. Трябва да се говори само прагматично и да се показва както правим ние. Сега, днешните управляващи ще фалират държавата. Тя вече е фалирана. Дано все пак я оставят в някакво състояние да можем, както предишния път, да я възстановим за година и да тръгнем нагоре. Защото преди всички фондове от Европа бяха спрени. Оставихме ги всички фондове работещи. Ето тези тролеи, които са пред вас- са видимото доказателство”, каза Борисов. В Плевен той коментира и темата за автомагистрала Хемус. „ В момента щеше да се строи Хемус. Сега  Хемус няма да се строи. Това са абсолютни лъжи, че ще се строи с пари от бюджета. Те нямат пари да си разплатят заплатите. Взимат 20 млн. лв. кредит за ”Мариците”  за заплати  на  миньорите, ще строят за 3 милиарда  „Хемус”. Абсурд! Лъжа! И за съжаление Северна България, където сте и вие, е обречена  на този тежък трафик. С часове пътува инвеститор, за да дойде до Плевен или Бяла или да отиде в друга посока. Проявете разум! Това са машините, които ние сме ви ги докарали, благодарени на работата на Томислав Дончев и целия екип, и  на кмета. Нека да видим какво ще докарат другите, вече една година мина”, обобщи Борисов.

След  думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вече осветените тролеи, натоварени с гостите на празника и общинското ръководство, без да ползват електрическата мрежа се включиха в движението и поеха към Кайлъка.