„В европейски мащаб ЕНП победи ПЕС. В България не само размазахме БСП, а сразихме лидера на ПЕС. Представете си унижението. Лидерът на европейските социалисти не можа да спечели изборите в собствената си страна. Да му мисли ПЕС, ако го оставят за лидер.”, каза председателят на общинския предизборен щаб на ГЕРБ Мартин Митев и общински ръководител на партията.

Той подчерта, че в Община Плевен ГЕРБ побеждава БСП с 4000 гласа разлика или 12 029 гласа за ГЕРБ срещу 7 886 за КБ. В проценти грубо това означава, че за ГЕРБ са гласували около 30%, а за КБ около 20 на сто от жителите на общината. „В последните 4-5 избора гласовете на партията столетница се движат 12 000, 14 000, на предсрочния вот миналата година стигнаха пика от 18 000 гласа в Община Плевен. Сега нямат и  8 000”, каза Мартин Митев. Той допусна,че от БСП сигурно ще се оправдаят с ниската избирателна активност. ”Дори и преизчислени през избирателната активност  техните няма и 8 000 гласа на нивата на активността от пика през 2013 година , би трябвало да бъдат поне 11 000 гласа. Преизчислени през избирателната активност данните показват, че ГЕРБ стои твърдо на позициите си и не мърда” , анализира резултатите председателят на общинският предизборен щаб на ГЕРБ. ”В Плевен резултатите от изборите са не по-малко категорични – 10 492 за ГЕРБ,  6 603 за БСП”, допълни Митев.

Пред журналистите той изложи и своите разсъждения за причините за тежкото „падане„ на БСП на тези избори. ”За мен едно от обясненията за резултатите на нашите опоненти, освен катастрофалната политика на национално ниво, са кухите популистки обещания в сферата на социалната политика, почти доближаващи се до популизма на Бареков, защото той държи първенството в тази област. За мен има едно друго обяснение за този рязък спад на доверие в нашите опоненти на местно ниво. Знаете на извънредната сесия, която те инициираха , сами си отложиха точките, заради които бе насрочена. Достраша ли ги и се оттеглиха!?! Това, което видяхме в петък преди изборите , аз го наричам политическа  перверзия – БСП, обединени  с  БНД – обединена десница. Това им изигра лоша шега”, заяви Митев. Той посъветва опонентите на ГЕРБ на местно ниво„да започнат да проявяват повече морал”.

Председателят на общинския предизборен щаб на ГЕРБ благодари на всички членове на СИК-ове от ГЕРБ , „които стоически понесоха неудобствата и не мръднаха от местата си в целия изборен ден. Следиха точно и вярно за недопускане на нарушения в изборния процес. Благодаря им за това, че успяха да съберат нерви да издържат този хаос, който създаде областна администрация с приемането на материалите от СИК-овете и протоколите.” Митев допълни още: ”Вие самите сте свидетели по какъв начин се води предизборната битка в Плевен. С черен  пиар, с жестоки репресии, чисто административни върху наши членове и симпатизанти”. Пред журналистите той оповести за случаи, при които хора са го молели да бъдат извадени от СИК-овете, защото са били заплашвани от работодателите си, че ще бъдат уволнени. ”Това, което се е случило в Бобовдол  е ставало  и в Сторко –Плевен. Данните са от наши членове, работещи там. Върху работниците е упражняван административен натиск и обещания за изплащане на забавени възнаграждения, ако се гласува за БСП”, заяви Мартин Митев.