Кметът на Плевен проф. д-р  Димитър Стойков от ГЕРБ ще внесе за обсъждане на предстоящата на 26 юни редовна сесия на Общинския съвет предложение за отпускане на финансова помощ на общините, пострадали най-сериозно от наводненията, причинени от обилните валежи на 19 юни. Това съобщи на пресконференция плевенският кмет. Със съветниците и финансистите на Общината ще бъде обсъдено каква помощ Плевен може да окаже на пострадалите, обясни кметът. Той уточни, че средствата ще бъдат преведени по сметката, която БЧК вече разкри за събиране на помощи.

 

От Община Плевен са изпратили съболезнователен адрес до кмета на Община Варна Иван Портних по повод трагедията, сполетяла варненския квартал „Аспарухово”. „Вестта за трагедията  във варненския  кв. „Аспарухово“, при която загинаха и пострадаха невинни български граждани потресе  всички нас. „С дълбоко съпричастие се присъединяваме към скръбта на семействата, загубили своите близки в наводненията. В тези нелеки  дни не само мислено сме с Вас, съпреживявайки тежкия момент, а и с готовността си да окажем помощ и съдействие при справяне с това сериозно изпитание. Приемете, Господин Портних, уверенията ни, че в  лицето на Община Плевен имате сигурен партньор и поддръжник, на който винаги можете да разчитате.”, се казва в съболезнователния адрес.

 

Кметът се е чул по телефона и с колегата си от Велико Търново, който е заявил, че в момента нямат нужда от финансова подкрепа.

 

Към паричната помощ от Община Плевен със средства ще се присъединят и народни представители от Плевенска област. Това обяви депутатът Владислав Николов, който вече е водил разговори с някои от тях и изрази убеденост, че всички ще се отзоват на призива за помощ на бедстващите във Варна и другите селища, които бяха залети от последните поройни дъждове.

 

На пресконференцията стана ясно още, че всички общински мероприятия до 23 юни се отменят заради обявения в понеделник ден на траур в памет на загиналите при наводненията. За предотвратяване на подобни инциденти в Община Плевен ежедневно се следи за състоянието на язовирите и речните корита, информира още проф. Стойков.