Народният представител Владислав Николов бе специален гост на честването на 160-годишния юбилеен патронен празник на ОУ „Христо Ботев“ в село Николаево. Сред  официалните гости бяха още Албена Тотева–началник на РИО Плевен, и Генади Динков – експерт в отдел „Образование и култура“ към Община Плевен.

„Много малко са училищата в България, които могат да се похвалят с такава дългогодишна история“. Така народният представител Владислав Николов от ПП ГЕРБ започна приветственото си слово към учители, ученици, родители и гости на събитието. “Вие сте благословени да учите в учебно заведение, носещо името на една от най-светлите личности в пантеона на българската история Христо Ботев. Непримиримост с неправдата, свободен дух и силна воля, отдаденост на убежденията си до степен на пренебрегване стойността собствения си живот, невероятна ерудиция на пламенен талант и далновиден революционер – това е примерът на човека, поета, бореца за свобода Христо Ботев. Неговият самопожертвователен, обречен на гибел подвиг обръща погледите на Великите сили към страданията на българския народ, към кръвта на жертвите и писъците, отекващи от жестоко потушеното Априлско въстание. Христо Ботев и неговите четници оставят ярка следа в българската история, в българската освободителна борба.Следа, която и днес озарява със своята ярка светлина. Скъпи ученици, бъдете живи и здрави, бъдете вдъхновени и винаги водени от значими идеали, бъдете борбени и целеустремени, защото убеден съм, обучението в ОУ „Христо Ботев“ в село Николаево ще ви превърне в достойни граждани на България“, каза народният представител от ПП ГЕРБ Владислав Николов.Той се обърна и към учителите. “На вашата отдаденост, професионален плам и призвание това училище дължи своята история, дух и жизненост. Вие сте настоящите будители, радетелите на българщината“, каза Николов. Народният представител изрази своята признателност към труда на всички български учители.

Поздравителен адрес по повод 160 годишния юбилей на ОУ „Христо Боте“в изпрати и кметът на Плевен проф.Димитър Стойков. „В този празничен ден поднасям своето уважение и признателност за професионализма на всички достойни учители, преминали през този дом на знанието. Споделям с вас удовлетворението от  постигнатите успехи и от волята да бъдете сред  първите в най-важното дело – да градите личности. Приемете пожеланията ми за здраве, сили и дълги години просветен живот на училището в село Николаево“, се казва в поздравителния адрес.

Развълнуваната директорка на училището Цветанка Тодорова отбеляза, че учебното заведение е било отличено с плакет и грамота от министърът на образованието по повод 24 май, което висока оценка за труда на педагогическите екипи през годините.

Поздрав към учители, ученици и родители отправи и директорът на плевенския инспекторат по образованието Албена Тотева. Тя подчерта, че това училище е дало успешен старт на много поколения ученици, намерили чудесна реализация в живота. Здраве, радостни и щастливи училищни дни, изграждане на училищна и образователна политика отговаряща на съвременните житейски и световни стандарти пожела Албена Тотева.

Тържеството представи пред гостите не само знанията, но и талантите на възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“, които очароваха публиката с танцувалните, драматургичните и певческите си умения.