Народният представител от ГЕРБ Владислав Николов уважи честването на Деня на народните будители в Плевен. Ръководството на местната власт и областна управа, както и общински съветници от ПП ГЕРБ Плевен се поклониха пред делото на онези бележити българи, които пренебрегвайки собствените си нужди са вложили своя талант, усърдие, средства и ентусиазъм в опазването на българщината, във възраждането и развитието на българската духовност и култура.

По традиция пред паметника на Иван Вазов в града бе отслужен молебен от плевенския митрополит Игнатий.

„Стотици радетели за българско самосъзнание, книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение, възродиха и съхраниха най-святото род, вяра и език, за да ги предадат на поколенията като безценно наследство, дховна опора, повод за гордост и самочувствие.”, каза в приветственото си слово по повод празника кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. „Убеден съм, каза той, че днес нашето толкова трудно и динамично ежедневие будителската искра е жива. Да я запазим не е въпрос на личен избор, а израз на достойнството да се наричаме българи. Горд съм с успехите на нашите писатели, художници, музиканти, с постиженията на българската наука, с труда на преподавателите и с победите на младите хора. Те ни дават оптимизма, че българската духовност беше и остава най-забележимия образ на България пред света, знак на уникалност и непреходност. Нека вечно да е живо делото на народните будители. Бог да пази България и всички българи! Честит празник!”, пожела плевенският градоначалник.

В знак на признателност към делото на българските народни будители, венци и цветя пред паметника на Иван Вазов бяха положени от името на председателят на 43 НС Цецка Цачева, от ПП ГЕРБ, от ръководството на местната и представителството на централната власт в Плевен, общински съветници, институции и граждани.