С тържествен ритуал Плевен се поклони пред делото и личността на поета и революционер Христо Ботев. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител от ГЕРБ Владислав Николов, кметът на община Плевен проф. д-р. Димитър Стойков, председателят на общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов, общински съветници от ПП ГЕРБ. Тържественият ритуал уважиха и десетки граждани, дошли да поднесат цветя пред паметника на Ботев.

Ритуалът започна по традиция с панихида за покой на душата една от най-светлите личности в  българската история – Христо Ботев. Панихидата бе отслужена от плевенски свещеници пред паметника на поета-революционер.

Слово по повод втори юни – Деня на Ботев, произнесе кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. „Всяка година на втори юни почитаме синовете на България, които отдадаоха живота си в името на нашата свобода и бъдеще. Втори юни е дата на скръб и преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци. Гордост с великия урок по чест и родолюбие, който те ни дадоха и който се предава от поколение на поколение, като най-ценна национална светиня. Нима има по-голяма историческа награда за свидните синове на България от незабравата. Дълбок поклон пред подвига на Христо Ботев и хилядите, загинали за свободата на родината. Вечна и свята да е паметта за тях“, каза в словото си по повод честването деня на Ботев плевенският градоначалник.

В знак на преклонение цветя и венци пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на народния представител Владислав Николов, ръководството на местната и държавна власт в Плевен, политически партии, културни институти, военни, общественици и десетки граждани.

Точно в 12 часа с минута мълчание Плевен отдаде своята почит и склони глава пред героичното дело на Христо Ботев и българските революционери и четници, жертвали живота си в името на най-светлия идеал в човешката история –свободата.