Народните представители от ГЕРБ Цецка Цачева и Владислав Николов бяха сред официалните гости на тържествата по повод празника на Плевен. Събитието уважиха и делегации от Москва и Ростов на Дон – Русия, Плоцк – Полша, Битоля-Македония,общински съветници, общественици и много граждани. Тази година тържеството се състоя в ДТ „Иван Радоев”. По традиция плевенски свещеници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на Плевен и всички жители на града.

”В такива дни би трябвало още по-силно да осъзнаваме колко много ни свързват общото богато историческо минало, съхранените традиции, мъдростта и духът на предците ни. Много са лицата на Плевен.Това са каменната крепост Сторгозия, камбанният звън на храмовете, първият школски праг, бунтовната клетва на Апостола, шепотът на бойните полета, величието на Скобелевия парк и Мавзолея, зелените недра на „Кайлъка”, божествените гласове на Катя Попова и Гена Димитрова, жизнерадостните ритми на Северняшкия ансамбъл, платната на Илия Бешков, узрелите жита и гроздове, забързания ни делник, усмивките на младите хора, игрите на най-малките…”, каза в приветственото слово по повод празника на Плевен 15 май кметът на общината проф. Димитър Стойков. Плевенският градоначалник подчерта, че преди всичко важни са големите цели. „Тези, които ще подобрят живота ни, ще допринесат  Плевен да стане модерен европейски град и да заеме достойно място в България и Европа. Това означава нови  работни  места, възможности за реализация  най-вече на младите хора, сигурност  за нашите семейства. Време е да се хванем за ръце и заедно да работим за нашия град, призова кметът Стойков и допълни: „Защото новият Плевен вече се ражда с обновяващата се централна пешеходна зона, новите тролеи и тролейбусна мрежа, новото депо за битови отпадъци, нова детска градина, нови храмове новия плувен комплекс, новия блясък на  символите на града, с новите търговски комплекси, новоизграждащите се модерни предприятия… Новият Плевен се нуждае от грижата, мисълта, таланта, енергията, сърцето и обичта на всички нас. Нека му ги посветим. Нашият Плевен заслужава.”  Проф.Стойков посочи още, че тези дни честваме и 50 годишнината от установяване на партньорски отношения с руския град  Ростов  на Дон. По думите му това е половин век, изпълнен с взаимопомощ ,сърдечно приятелство и доверие, които  ще се съхранят и напред във времето. „Горд със своето минало,  Плевен  успешно  гради своето по-добро настояще и бъдеще ,за да пребъде във времето все по-успешен и по-значим.Честит празник, Плевен!”, завърши приветствието си кметът проф. Димитър Стойков.

Поздравителни адреси до кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков по повод празника на града са получени от Президента на Р България Росен  Плевнелиев, народни представители от Плевен, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, кметовете на гр. Кайзерслаутерн, Германия Клаус Вайхел и Горни Милановац ,Сърбия –Милислав Мирковичи от председателя на синдиката на Българските учители Янка Такева.

„Вярвам, че както всяка година плевенчани ще посрещнат с гордост и оптимизъм този ден, заемащ важно място в общинския календар.”, се казва в поздравителния адрес на Президента. В него пише още: „Плевен и региона пазят спомена за едни от най-героичните събития в българската история. Паметта за тях и до днес е жива в множеството монументи  и музеи, превърнали се в запазена марка на гарда, предаваща през поколенията българщината и родовата ни памет. Убеден съм, че именно силният дух и здравите корени на плевенчани ще водят общината по пътя на просперитета и благоденствието. В този празничен ден отправям към всички вас своите ней-искрени пожелания за здраве и вяра в доброто”.

С решение на общинския съвет днес председателят на местния парламент Дарин Ангелов връчи почетни звания на Михаил Чернишов кмет на Ростов на Дон, Андрей Романов – кмет на Плевен в периода 1971 – 1979 г. и архитект Христо Ковачев.

„Тук се чувствам като у дома си. В течение на тези 50 години побратимени отношения между Плевен и Ростов на Дон бе направено страшно много и от името на хората в Ростов на Дон искам да ви приветствам топло за вашия празник и да благодаря за съвместната работа, за дружбата, която през поколенията укрепваше, на която много държим и се надяваме, че нашите дружески отношения ще се развиват с всяка година все по-добре и в икономическата, и в културната сфера. Искрено се радваме за това, което виждаме, че се случва в Плевен. За това, че се  реализират нови проекти, че градът днес се благоустроява, че днес той получава нови тролейбуси, че има проект за строителство на спортна зала. Това е страхотно, защото животът е развитие и ние пожелаваме на Плевен този живот да е дълъг, да носи радост и удовлетворение на всеки плевенчанин, на всяко плевенско семейство. Честит празник!”, каза Михаил Чернишов.Той връчи на кмета на Плевен плакет с гербовете на двата града.

Празничната програма включваше изпълнения на хор Звъника и  великолепен  концерт на Северняшкия ансамбъл и ансамбъл „Дон“, заслужено събрали овациите на публиката. Във фоайето на театъра бе открита изложба на руската журналистка Мария Ким, посветена на 50-годишната побратимени отношения между Плевен и Ростов на Дон.