Председателят на Народното събрание Цецка Цачева засади първата от 100 рози в алеята на Цвети в Плевен. Прекрасните цветове на сорта, носещ името на Цвети Таслакова –„Цветелина Романтика” ще напомнят за трагичния инцидент на 5 май 2014 г., когато в тежката автомобилна катастрофа край град Луковит загинаха Владислав Горанов, Николай Менков и Цветелина Таслакова. 100 рози са закупени от ПП ГЕРБ. По идея на общинското ръководство на партията мястото до бившия „Дом на книгата” в Плевен ще носи името „Алеята на Цвети“. Заедно с нея бяха народният представител Владислав Николов, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, общински съветници.

„Това е поредната инициатива в подкрепа на родителите на загиналите деца. ГЕРБ закупи тези рози и се ангажира с оформянето на тази алея, която ще напомня всеки ден за тези прекрасни деца. Когато разцъфтят тези рози с аромата и цветовете си ще ни карат да усещаме тези млади хора отново близо нас”, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта колко важна е превенцията „Нелепо е млади хора да се отиват по този недопустим начин.”, каза тя и подчерта, че винаги са били в контакт с родителите, на които е оказвана подкрепа в тежката им мъка. „Ще продължаваме така както те го правят с инициативи, с дарителски акции. Знаете, че закупихме специални легла за болницата.”, припомни Цачева. Тя подчерта, че дълг на обществото като цяло е да не допуска подобни инциденти, а когато все пак те са се случили „да направим така, че да помним”.

Цачева заяви, че е оптимист по отношение на намаляване на подобни произшествия на пътя. Първите реакции на правителството доказват това. „Отново се върнаха нарочните камери по пътищата. Те имат един дисциплиниращ ефект. Преди всичко трябва да се наблегне на превенцията, защото след като нещата са се случили колкото и справедливо да е възмездието спрямо нарушителите, то няма да върне човешкия живот. Затова усилията ни са насочени към превенцията. Длъжни сме и съм оптимист, че това ще се случи.”, каза Цецка Цачева.

Веднага след засаждането на розите тя се срещна с опечалените родители и за пореден път декларира своята и тази на ГЕРБ готовност за подкрепа. Средства от продажбата на розите „Цветелина Романтика” в чужбина ще бъдат връщани в България в помощ на пострадали при ПТП и превенция.