„В Бюджет 2015  ще се съобразим с реалностите такива, каквито са, за икономическото и финансово състояние на държавата, но и с оптимистичен поглед за онова, което се случва в Европейския съюз, като цяло с оглед новата бюджетна рамка с хоризонт до 2020 година. Следващата седмица се очаква да се проведат едно или повече извънредни заседания във връзка с разглеждането в пленарна зала на Бюджет 2015 година”, каза на пресконференция в Плевен председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева.

Тя поясни, че вчера в късния следобед в Народното събрание са постъпили трите законопроекта за бюджетите за 2015 година – Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване, законопроекта за НЗОК и Закона за държавния бюджет за 2015. Своевременно са били разпределени на постоянните комисии. „Необходимо е в много бърз порядък да бъдат обсъдени в комисиите, за да може следващата седмица на извънредно заседание или заседания, според това как ще се движат дебатите парламентът да приеме на първо гласуване законопроекта, тъй като сме много след срока за приемане на закона за Бюджета. Цачева припомни, че до края на октомври всяка календарна година се внася бюджета за следващата, „но по причини, които са известни на всички, 43 НС трябваше да започне работата си с актуализация на Бюджета за 2014 година”.

Цачева подчерта, че за България за новия програмен период са предвидени 16 млрд. евро, близо 32 млрд. лева. Тези пари, обаче, евентуално ще започнат да бъдат усвоявани в средата или края на 2015 година. До момента освен средствата, които бяха размразени по ОП „Околна среда” е одобрена и първата от новите програми „Развитие на човешките ресурси” за разкриване на нови работни места. За плевенския регион, за Северозападна България това е изключително важна програма, за която говорихме и по време на предизборната кампания. Това е една от програмите за ръст на икономиката на нашия регион”, каза още Цецка Цачева. Тя допълни, че предстоят тежки реформи, като най-належащи са те в сферата на образование, здравеопазване, съдебна система, енергетика.