Георг Георгиев, Председател на Младежи ГЕРБ:

Младите хора трябва да се научат да бъдат част от процеса на вземане на решения

„Младите хора трябва веднъж за винаги да разберем, че не трябва да позволяваме някой друг да формулира нашите искания, нашите желания и това, което трябва да правим. Трябва да се  научим да бъдем част от процеса на вземане на решения и да имаме ясна представа какво означава да бъдеш реализиран млад човек. Добрата реализация е  тази, която дава възможност да работиш това, за което си учил”, това каза днес в Плевен най-младият депутат в 43-то Народно събрание Георг Георгиев, който взе участие в публичното обсъждане на Стратегия за развитие на младите хора в Плевен 2016-2020. Георгиев, който е и председател на Младежи ГЕРБ, приветства инициативата на Йордан Грижов, най-младият общински съветник от ГЕРБ за създаване на такъв документ в Плевен, като изтъкна, че днешната кръгла маса е само началото от подобни срещи, на които младите хора от Плевен активно трябва да участват в създаването на този документ, който след това трябва да следват.

На първа работа среща днес в Плевен, с участието на ученици и директори на училища от цялата община, за първи път бе представен проекта на Стратегия за развитие на младите хора в Плевен 2016-2020. Домакин на дискусията, провела се в зала „Плевен“, бе председателят на Общински съвет – Плевен от ГЕРБ Мартин Митев, а инициативата за нея бе на най-младия общински съветник в местния парламент Йордан Грижов, който е и автор на Стратегията.

В работата на кръглата маса участва и Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 43-то Народно събрание. Тя акцентира върху това, че създаването на добър инвестиционен климат е от изключителна важност за задържане на младите хора в страната. А самите млади хора трябва да развият предприемаческия си дух. „Потенциалът на Плевен като община е много голям и от всички вас и от нас зависи как той ще се реализира. Обсъждахме дали инвестиционният климат трябва да е на първо място, когато говорим за развитие и задържане на младите хора в една община, или системата на образование. Смятам, че тези две неща трябва да бъдат поставени на една плоскост, защото ако системата на образоването не гарантира необходимите качествени млади кадри, тогава инвеститорите няма да предпочитат която и да е било община за развитие на своя бизнес“, посочи в изказването си Милена Дамянова. Тя сподели, че Община Плевен е една от първенците в предходния мандат при въвеждане на обучението по предприемачество в училищата.

Срещата продължи с мултимедийна презентация на предложението за Стратегия за развитие на младите хора в Плевен с Йордан Грижов, зам.-председател на Постоянната комисия „Младежки дейности, спорт и туризъм” на Общински съвет – Плевен. След което участниците в срещата – представители на училищата от община Плевен, имаха възможност да направят своите предложения и инициативи, които да залегнат в Стратегията. След обобщение на всички направени предложения, поредица от срещи и инициативи, Стратегията ще бъде внесена в Общински съвет – Плевен за обсъждане и приемане.

В работата на форума участваха народният представител Владислав Николов и началникът на РИО – Плевен – Албена Тотева.