Най-сетне, след три поредни внасяния на предложение за отдаване под наем на басейна до училище „Иван Вазов”, общинските съветници подкрепиха идеята за обявяване на търг и намиране на инвеститор.

„На този етап в него е готов само басейна. Останалите помещения, предвидени за сауна, фитнес зала, джакузи, съблекални, кафене и т.н. не са оборудвани, защото проектът предвижда финансиране само за изграждането на басейна. Средствата за това са сериозни и Общината на този етап няма финансова възможност да поеме такъв разход.”, каза на пресконференция Мартин Митев, председател на групата общински съветници от ГЕРБ и председател на постоянната комисията по бюджет и финанси.

„Направих си труда много грубо да сметна разходите. Бил съм изключително пестелив откъм персонал –двама лекари, две сестри, спасители, един управител, един касиер-счетоводител, две- три чистачки и т.н. Предвидил съм заплати от по  400-500 лв. Така за една година трябва да се осигурят  120 000 лв. само за заплати и осигуровки за екзистенц минимум персонал. Ако на басейна се провеждат занятия с деца,числата скачат доста, заради по-стриктните изисквания и за персонал и за съоръжението. На 45 дни в басейните за обществено ползване се сменя водата. Това са 5 смени по 2 500 лева или стават 12 500 лв. за смяна на водата, за затопляне на водата 18 000 лв на година, за химикали  5 400 лв. на месец – там компромис не може да се прави в никакъв случай. За отопление, ток, вода, вентилация,,климатизация още 140-150 000 лв. на година. Сметка показва, че общината трябва да отдели минимум 350 000 лева годишно, за да издържа басейна. Това в момента  е невъзможно”. Митев обясни още, че за да се самоиздържа басейна, той трябва да генерира определени  приходи. И отново даде конкретен пример: „Ако работи 330 дни в годината, като изключим дните за смяна на вода и химикали, басейнът трябва да генерира приход от 1 100 лева на ден минимум.  Да сложим билет за посещение 10 лв. Това означава, че на ден басейнът трябва да има поне 100 посещения”, каза той. Митев бе категоричен, че когато се завърши целия комплекс, т.е. когато инвеститорът оборудва останалите помещения, тогава сметката излиза друга. Изчисленията, които представи пред  журналистите касаят настоящия момент, когато е готов само басейна.  Мартин Митев използва пресконференцията ,за да зададе риторичния въпрос, който е  много актуален напоследък.  Кой?  Кой проектира басейна така че да не може да се ползва за обучение на деца?  Кой проглуши ушите на плевенчани, че се строи басейн за плевенските деца?  Кой  лъга тях и техните родители, че с парите от този кредит ще направим басейн, в който ще развиваме плувните спортове?

Басейнът е изпълнен точно по начина, по който е проектиран, т.е. като обществен  басейн. Той не е предвиден за деца. Разбира се, на етап проектиране, всяка  промяна е била възможна. Митев цитира нормите за проектиране, според които басейни за начинаещи се проектират с точно определена площ в квадратни метра и дълбочина на водата от 80 см до 125 см. Допускат се подвижни дъна, които също се проектират предварително, тъй като това си е цяла хидравлична система. „Някои колеги по време на сесия казаха, че можело да се сложат някакви мрежи отдолу.  Не искам да си представя момента, когато някое дете си заклещи крака на тази мрежа или се мушне под нея… Ако един бъдещ стопанин на това съоръжение, поеме такъв риск-добре, но е много несериозно Общината да поеме такива рискове”, категоричен бе Мартин Митев.