Стартът на петото издание на фестивала „Мизия танцува” бе даден тази сутрин на площад „Възраждане“ в Плевен.  Над 500 участници от 20 клуба от цялата страна ще мерят сили днес. По стара българска традиция бяха посрещнати от организаторите от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ с хляб и сол. Съорганизатор на проявата е Община Плевен, а сред официалните гости на откриването бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутатът Владислав Николов, кандидатът за кмет втори мандат проф. Димитър Стойков. Фестивалът започна с изпълнения на възпитаниците на Ансамбъл „Мизия“ при читалище „Съгласие“ с ръководители Михаил и Биляна Деневи, които поздравиха участници и зрители.

Приветствие отправи и председателят на Парламента Цецка Цачева, която не скри вълнението си, че е гост на откриването на петото издание на фестивала. „Защото традициите – това са здравите корени, за които се държим в днешния ден. Традициите ни, миналото ни, обичаите ни, са това, което ни води напред към бъдещето, което се надяваме да бъде още по-сигурно и стабилно.“, каза Цачева. Тя отбеляза, че за плевенчани този фестивал е самочувствие, че сме домакини и  гости от цялата страна са тук за да видят промяната на нашия град, за да бъдат на този красив и обновен площад.  За да общуват с плевенчани, за да обменяме мисли за това как да направим по-приятен делника ни. „Приятели, нека да запазим настроението от този фестивал  и впечатлението от новия облик на Плевен.“, пожела на всички Цецка Цачева.

Йонита Иванова от Община Плевен поздрави организаторите от ФТК „Българско хоро“ за волята и усилията да бъдат пазители на безценното ни национално богатство и да привличат все повече съмишленици в мисията да го запазят живо за настоящите и идните поколения. Тя пожела успех на всички участници, а на зрителите – незабравими моменти с магията на българския фолклор.

Уменията на изпълнителите оценява тричленно жури, оглавявано от доц. Красимир Петров – хореограф, етнограф и преподавател, председател на УС на Сдружението на танцовите дейци и членове хореографът и носител на световен „Оскар“ за фолклор Димитър Манов и Мариян Василев.