Заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев бе изслушан в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание във връзка с коригираната версия на Националният план за възстановяване и устойчивост и постигнатия напредък за финализирането на стратегическите и програмните документи на България за управление на средствата от Европейския съюз за програмен период 2021-2027 г.

Един от основните въпроси, зададени на министъра на заседанието, бе на депутата от Плевен Десислава Трифонова. Защо няма приоритетно финансиране по земеделската програма и по програмата за конкурентноспособност за Северозападна България, попита Трифонова като припомни, че в предишния програмен период, заради изоставането като цяло на района, бяха предвидени допълнителни точки и заложена в споразумението за партньорство допълнителна финансова подкрепа.

От отговора на министър Василев стана ясно, че има предвидени за целия Северозападен район единствено по програма Региони в растеж 213 млн. евро, а по останалите програми ще се решава на парче, поотделно за всеки прием.

„Това показва, че правителството няма визия и стратегия за систематичен и интегриран подход.“, коментира на заседанието на комисията народният представител от коалиция ГЕРБ – СДС от 15 МИР Плевен Десислава Трифонова, като поиска отново приоритетно и допълнително финансиране за област Плевен и Северозапада.

Припомняме, че по настояване на Европейската комисия в следващите 2 седмици ще има нови разговори с правителството по Националният план за възстановяване и устойчивост и постигнатия напредък, като  се надяваме кабинетът Петков да изпълни едно от предизборните си обещания за балансирано развитие на регионите в България и приоритет на Северозападен район, в който попада и област Плевен.